Spectrabox PRO LED Kweeklampen


Om het belichtbare oppervlak (soms wel footprint genoemd) van led kweeklampen te bepalen kun je volgende vuistregel aanhouden:

Met LED kweeklampen draai je ongeveer met de helft van het stroomverbruik van HPS.

Een 400W HPS lamp inclusief ballast verbruikt circa 450 Watt aan stroom. Om deze te vervangen heb je dus een led lamp nodig die circa 225 Watt stroom verbruikt.
Een 360W Spectrabox Pro 6 heeft een stroomverbruik van 232 Watt en vervangt een 400W HPS lamp. Deze belicht dus circa 0,8 m2.

Een 600W HPS lamp inclusief ballast verbruikt circa 675 Watt aan stroom. Om deze te vervangen heb je dus een led lamp nodig die circa 338 Watt stroom verbruikt
Een 540W Spectrabox Pro 6 heeft een stroomverbruik van 348 Watt en vervangt dus een 600W HPS lamp en belicht dus circa 1,2 m2.

De ScrogMaster is een uitzondering op deze regel, omdat je daarmee vlak boven het gewas kan belichten is deze efficienter.
Daarnaast heeft de ScrogMaster geen ventilatoren die stroom verbruiken, waardoor deze ook meer licht per opgenomen Watt stroomverbruik geeft.

Verder geef ik qua lamphoogte meestal het advies om deze te bepalen door de lamp zo hoog te hangen dat de planten aan de zijkant nog geheel worden belicht.
Hierbij geldt, hoe dichter op het gewas des te beter. De lichtkracht van led lampen neemt namelijk kwadratisch toe met de afstand.
Dus bij een afstand van 25cm krijgen de planten 4 keer zoveel licht als bij een afstand van 50cm!

Verschil spectraboxen
Alle Spectraboxen (Pro 6, Gold 4S, XTR) zijn voorzien van hoogwaadige CREE leds. De XTR gebruikt daarnaast zeer krachtige 72W COB leds.
De Spectrabox Pro en Gold hebben een zeer hoge lichtoutput van 2,25 µmol per Watt opgenomen stroom, en zijn daarmee efficiënter dan de XTR serie.

De Spectrabox Gold straalt smaller af dan de Spectrabox Pro en XTR, waardoor de lichtkracht van de Gold het krachtigst is.
De Spectrabox XTR straalt breder af dan de Gold, waardoor de XTR dus een groter oppervlak kan belichten.
De Spectrabox Pro heeft dual beam lenzen, waardoor deze zowel veel lichtkracht heeft als een groot oppervlak belicht.

De Spectrabox Gold is voorzien van 2 controller (groei en bloei), waarmee het het groeilicht en het bloeilicht elk afzonderlijk traploos is te regelen.
De Spectrabox Pro heeft een schakelaar om het bloeilicht in te schakelen bij de overgang van 18/6 naar 12/12 belichting.

De Spectrabox Pro 6 is voor de meeste kwekers de ideale lamp, omdat deze én krachtig én een groot oppervlak kan belichten en daarnaast zeer eenvoudig in gebruik is.
Wil een kweker meer tijd in zijn planten steken om het licht te optimaliseren, of wil deze gewoon het krachtigste licht hebben, dan is de Spectrabox Gold 4S de lamp om voor te gaan.
Wil een kweker een krachtige lamp die eenvoudig te bedienen is en veel licht geeft voor weinig geld, dan is de Spectrabox XTR de idelae lamp.